info@nanaya.si
Recept za kremo za zimo

Recept za kremo za zimo

(100 g)

To kremo (emulzijo) boste naredili v 15 minutah, odlično pa vam bo služila za zimski čas, saj je izredno bogata in primerna tako za telo, kot še posebej za roke.

Enostavnejša varianta

Enostavna parna kopel

Enostavna parna kopel

Preden se lotite izdelave kreme, vse pripomočke, ki bodo prišli v stik s kremo, razkužite. Nato na štedilniku pripravite parno kopel (v loncu segrevate vodo, v katero boste položili steklene čaše oz. če teh nimate, drugi lonec z ravnim dnom) in naredite čajni pripravek. Čajni pripravek naredite tako, da vzemite po en ščepec posušenih kamilic, sivkinih cvetov in ognjičevih cvetov ter jih date v skodelico. Prelijte z vrelo vodo in pustite stati približno 5 minut.

Medtem, ko čakate, da voda v parni kopeli zavre, čaj pa “skuha”, pripravite sestavine za oljno fazo. V stekleno čašo ali lonec, ki ga boste postavili na parno kopel, dajte naslednje sestavine:

  • 1/4 skodelice mešanice olj (od tega po približno tretjino arganovega, avokadovega in mandljevega olja);
  • 1/2 čajne žličke čebeljega voska,
  • 1 čajno žličko čebeljega voska,
  • 1 čajno žličko karitejevega masla (nerafiniranega).

Postavite vse skupaj na parno kopel. Medtem, ko se sestavine segrevajo, naredite vodno fazo. To naredite tako, da v posodo (ne tisto, v kateri pripravljate oljno fazo) vlijete:

  • 1/4 skodelice čajne mešanice (čaj morate pred tem precediti – najbolje skozi čisto krpo),
  • 1 čajno žličko gela aloe vere (lahko tudi sok, vendar je zaradi same teksture boljši gel).

Če delate v dveh posodicah, postavite vodno fazo v parno kopel poleg olje, da bosta obe fazi imeli približno enako temperaturo. V nasportnem primeru skušajte vse skupaj narediti čim hitreje, da temperatura vodne faze ne pade prenizko.

Vlivanje in močno mešanje z metlico

Vlivanje in močno mešanje z metlico

Ko se masla in vosek stopijo (bodite pazljivi, da se vam ne pregrejejo – najbolje, da jih s skopeli odstavite takoj, ko se vse sestavine stopijo in nastane homogena tekočina), oljno fazo počasi vlijte v vodno in pri tem mešajte s paličnim mešalnikom. Če paličnega mešalnika nimate, potem uporabite električni mešalnik ali metlico za stepanje – če boste sestavine mešali z metlico, morate to delati izredno hitro in temeljito, sicer imate lahko že nekaj minut kasneje težave pri teksturi kreme. Oljno fazo v vodno fazo vlivajte počasi, nikakor pa ne samo po kapljicah. Ves čas mešajte, tudi potem, ko bo vsa olja faza že v vodni. Mešate toliko časa, da se masa shladi in začenja dobiti teksturo kreme. V tem trenutku dodajte še:

  • 1/2 čajne žličke vitamina E,
  • 20 kapljic eteričnega olja sivke (ali katerega drugega, če vam je ljubše).

Še enkrat dobro premešajte. Če so se vam v emulziji zaradi stepanja naredili mehurčki, premešajte vse skupaj z razkuženo žlico, da mehurčke spravite iz kreme.

Prelijte svojo pravkar narejeno kremo v lončke in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se sestavine dokončno povežejo med seboj.

Takšna krema vam bo obstala zgolj kakšen teden, če jo hranite v hladilniku, saj v njej ni konzervansa. Zato priporočam, da si kremo raje naredite v manjši količini, kot je recept, in jo delate pogosteje. Zavedajte se, da se bakterije v kremi začnejo razmnoževati bistveno hitreje, kot jih vi zagledate (ali zavonjate), zato takšne kreme res ne uporabljajte dlje kot kakšen teden ali dva.

Če bi radi kremo uporabljali dalj časa (vsaj 3 mesece), sledite spodnjemu receptu, ki vsebuje konzervans, sestavine pa so bolj razdelane.

Sestavine – natančna odmera, s konzervansom

Ta krema je zelo podobna zgoraj opisani kremi, le da je nekoliko bolj razdelana ter vsebuje konzervans in emulgator. Postopek priprave kreme je enak kot zgoraj opisani recept, z dvema bistvenima razlikama:

  • temperaturi obeh faz morata biti enaki ali vsaj “zelo skupaj” – idealno je 75 stopinj C;
  • olje faze ne zlijete v vodno, pač pa obratno: vodno fazo zlijete v oljno.

Več o postopku izdelave krem si lahko preberete tu.

Oljna faza

  • 17g karitejevega masla,
  • 2,5 g čebeljega voska,
  • 4 g arganovega olja,
  • 4 g avokadovega olja,
  • 4 g mandljevega olja,
  • 6 g emulgatorja Montanov 68,

Vodna faza

  • 53 g čajnega izvlečka ognjiča, kamilice in sivke,
  • 5 g soka aloe vera,

Zaključna faza (35 stopinj C):

  • 1 g konzervansa Cosgard,
  • 0,5 g eteričnega olja,
  • 2 g vitamina E.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja